Customer stories

Designsuccé i digital transformation

Key Figures

  • 20% digital omsättning inom ett år

  • 12% konverteringsgrad

  • 60% minskad time-to-market

HAY är ett av Danmarks starkaste designvarumärken. Företaget grundades 2002 med ambitionen att dansk möbeldesign ska hitta tillbaka till storhetsperioden under 1950- och 60-talen, fast i ett nutida sammanhang. Samarbetet med unga såväl som mer etablerade designers har resulterat i ett spännande sortiment med coola inredningsdetaljer och intressanta möbler.

quilton-comb-5_2_1390x1100.jpg

HAY vill bygga för framtiden och långsiktig global tillväxt. För stödja den ambitionen ses digital transformation av företagets kommersiella processer som helt avgörande. Det mest konkreta resultatet av denna satsning är en prisbelönt e-handelslösning som stödjer både B2B- och B2C-affären genom hela kundresan. Lösningen bygger på Optimizelys plattform tillsammans med ett PIM-system och har tagits fram i samarbete med Impact, partner till Optimizely med specialistkompetens inom e-handel.

Den överskuggande utmaningen för HAY var företagets komplicerade säljprocess, till exempel krävdes det två månaders säljutbildning. Den nya handelsplattformen har blivit ett kraftfullt och lättanvänt verktyg för återförsäljarna och gör det möjligt att ge varje kund en personlig köpupplevelse. Den ger stöd under hela kundresan, från inspiration och sökning till ordersammanställning, självbetjäning och service. Genom produktkonfiguratorn kan även butikskunder få personlig hjälp med att hitta önskad produkt och utförande.

All produktinformation på ett ställe

För att hantera de väldiga mängderna produktdata infördes ett inRiver PIM-system som samlar och strukturerar all information om totalt 5 miljoner produktvarianter. Detta skapar i sin tur fantastiska möjligheter för anpassning av HAYs produkter på sajten och ökar värdet av att ha ett så stort sortiment. Med PIM-systemet har hanteringen av produktdata blivit 25% effektivare.

Optimizely fungerar som motor för handelsplattformen och genom samma installation driver även HAY även sin konsumentinriktade varumärkessajt, vilket är ganska unikt i sammanhanget. De två sajterna är helt produktintegrerade, så att slutkunder kan hitta samma produkter och varianter på varumärkessajten och hos återförsäljarna.

Bransch

Retail and consumer

Product used

Visit

Med vår e-handelsplattform för B2B har vi lagt en unik grund för en skalbar köpupplevelse i toppklass. Vi kan nu samverka med och stötta våra återförsäljare genom hela deras process från inspiration till köp, leverans, återköp och service.

Mette Langkilde
Head of Marketing & E-commerce, HAY

Om HAY

HAY grundades 2002 med ambitionen att skapa moderna möbler med blick för samtida boende och sofistikerad industriell tillverkning av hållbara kvalitetsprodukter som ger mervärde för användaren. Visionen är att skapa enkel, funktionell och estetisk design i samarbete med några av världens mest nyfikna och modiga designers. I dag omfattar HAYs sortiment mer än fem miljoner produktvarianter. Företaget omsätter över en miljard danska kronor, med försäljning i 30 länder.

Company size: 200-500 employees

Industry: Retail

Region: Nordic

Extra innehåll

HAYs digitala plattform i korthet:

  • Optimizely-baserad webbplattform som både omfattar den publika sajten (B2C) och handelssajten (B2B).
  • Hantering av produktdata i ett gemensamt PIM-system.
  • Digitalt säljstöd för egna butiker och återförsäljare genom B2B-handelsplattformen.
  • Leveranstider och priser för alla 5 miljoner produktvarianter genom integration med produktionen. Automatiserade prislistor för 15 marknader.

 

 

I samarbete med

HAY

Scandinavian born, globally committed

The Copenhagen-based digital commerce solutions specialist Impact is an award-winning Optimizely Gold Solution Partner. With a team of more than 200 consultants, strategic advisers, designers and developers, Impact offers detailed insights into the future of digital commerce while building omnichannel solutions using strategy, design, tech and optimization.